Doelstelling

Doelstellingen

Onze boerderij heeft verschillende doelstellingen. Ons primaire doel is het dichterbij brengen van de dieren bij de mensen. We zijn niet voor niets een boerderij midden in een woonwijk! Daarbij proberen wij de buurtbewoners, en met name de kinderen in de buurt, zoveel mogelijk kennis te laten maken met boerderijdieren zoals: een koekalf, schapen, kippen, konijnen, cavia’s, geiten en volièredieren.

Al onze dieren zijn enorm tam. Het is namelijk de bedoeling dat de kinderen kunnen knuffelen met de dieren. Overdag staan de dieren in de wei en op een “knuffelplein”. Dit is een bestraat gedeelte waar de kinderen naar hartelust kunnen knuffelen met de dieren zonder dat ze in de modder ‘wegzakken’. Ook lopen bij ons ganzen en kippen rond net als op een echte boerderij.

Een andere zeer belangrijke doelstelling is de natuur- en milieu-educatieve functie van onze boerderij: men leert op een leuke en ontspannende wijze het boerderijleven – de dieren en hun leefomgeving – kennen. Hiertoe worden op onze boerderij allerlei activiteiten georganiseerd, voor scholen (theorie op school, praktijk op de boerderij), het geven van rondleidingen tot het meehelpen met de verzorging van de dieren.

De rondleidingen op de boerderij zijn voor groepen. Dit kunnen lagere scholen zijn maar ook peuterspeelzalen, dagverblijven, hoger beroeps onderwijs of andere instellingen. Hiervoor moet dan wel eerst een afspraak worden gemaakt.

Wij beschikken over een (educatieve) ruimte waar de kinderfeestjes kunnen worden gehouden en scholen informatie kunnen krijgen / geven.

Een derde doelstelling van ’t Veldje is onze sociale en therapeutische functie. Doordeweeks werkt Dagcentrum Cello bij ons. Dit is een dagverblijf voor mensen met een verstandelijke handicap, die de verzorging en het voeren van de dieren gedeeltelijk op zich nemen. Bovendien is de kinderboerderij dé ideale ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Men kan gezellig bijkletsen onder genot van een kop koffie!

Tot slot heeft de boerderij een functionele taak. Volwassenen en kinderen werken op woensdagmiddag en in het weekend op de boerderij, waarbij dit als een serieuze taak wordt opgevat. Het is hard werken; er liggen voerschema’s en een takenlijst. Zo wordt men verantwoordelijk gemaakt voor het welzijn van de dieren op de boerderij en houdt dit voor diegenen die hieraan hun bijdrage leveren veel voldoening in. Dit beschouwen we als een zeer belangrijke functie van onze boerderij: dat men met veel plezier en persoonlijke voldoening bezig is met de dieren en hun omgeving!

Om onze doelstellingen te halen, organiseren we ieder jaar weer heel veel activiteiten/evenementen en zijn we het gehele jaar door dagelijks open. Kinderen, buurtbewoners, scholen, bezoekers van andere instellingen kunnen zo eigenlijk altijd even van het boerderijleven ‘proeven’.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers en de giften en donaties van buurtbewoners, bedrijven en andere instellingen/organisaties.

Onze doelstellingen zijn dan misschien duidelijk, zonder geld kunnen wij u helaas niets bieden.

Reacties zijn gesloten.